NIEUWSARCHIEF


19-09-2012

Townships, Cape Town

Brons+partners heeft begin september de townships van Khayelitsha, Mitchells Plain en Manenberg bezocht.

Townships rondom Cape Town vormen de leefomgeving voor circa 1.5 miljoen Zuid-Afrikaners. In schier eindeloze vlakten, de Cape Flats langs de N2, zijn ze vanaf de openbare weg duidelijk zichtbaar.

Brons+partners heeft begin september de townships van Khayelitsha, Mitchells Plain en Manenberg bezocht. Deze gebieden vormen een eigen wereld in het stedelijke landschap van Cape Town. Als resultaat van de apartheid uit de jaren '90 waren de zwarte mensen gedwongen om buiten de stad hier bij elkaar te gaan wonen in simpele barakken en krotten van metaalplaten en gevonden bouwmateriaal. Deze krottenwijken zijn nu nog steeds aanwezig al probeert de overheid de leefbaarheid te verbeteren door wegen, sportvelden, verlichting, scholen, speelplekken, safehouses en bibliotheken aan te leggen. Echter  deze verbeteringsslag staat nog in de kinderschoenen. Er heerst nog een grote sociale onveiligheid, waardoor zeer jonge kinderen zwanger worden en drugsbendes elkaar bevechten in de wijken. Er vallen hierdoor dan ook regelmatig doden.

Voor de township Manenberg speelt momenteel de vraag of het ontwikkelen van een waterfrontpark mogelijk is, als een openbare ruimte voor verzoening, ontmoeting en recreatie. Brons+partners heeft vanuit de township de vraag gekregen te onderzoeken welke mogelijkheden hier liggen. Dit onderzoek wordt momenteel uitgevoerd.

 


« terug
Brons + Partners Landschapsarchitecten bv - Everwijnstraat 9 - 4101 CE Culemborg - T: (+31)345 534 765 - E info@bronsenpartners.nl - © 2024