NIEUWSARCHIEF


20-06-2011

Open dag compressorstation Wijngaarden trekt ruim 600 bezoekers

WIJNGAARDEN - Voor een keer kon het publiek een kijkje nemen op het compressorstation in aanbouw langs de N214 bij Wijngaarden.

Vanaf vandaag stroomt daar gas door de leidingen en is het te gevaarlijk om er nog grote groepen te ontvangen. Het compressorstation is een knooppunt van gasleidingen vanaf Beverwijk en Ravenstein naar de Westerschelde, en zorgt voor druk in de leidingen. Tegen de bouw is vanaf het begin heftig geprotesteerd. Omwonenden zagen pijpleidingen en industriële gebouwen verrijzen in de eens zo landelijke polder. Ook over de veiligheid maakte men zich zorgen. De Gasunie doet er tijdens deze openstelling alles aan om de publieke opinie voor zich te winnen. Verspreid over het terrein geven medewerkers informatie aan de zeshonderd bezoekers. Om de horizonvervuiling tegen te gaan is veel aandacht besteed aan de 'landschappelijke inpassing'. Landschapsarchitecte Ellen Wilms toont de bezoekers op een 3D-kaart de boomgroepen, rietvelden en sloten die het complex zullen omsluiten. Voor de heikikkers, die hier hun leefgebied hebben, komen vijf poelen. De beplanting, die begin 2012 grotendeels aangelegd zal zijn, sluit aan op het ernaast gelegen Alblasserbos. De kleuren van de compressorgebouwen zijn zo gekozen dat ze wegvallen tegen de achtergrond. ,,Met het plan ben ik naar de bewoners van het Westeinde in Wijngaarden gestapt,'' vertelt Wilms. ,,In overleg met hen zijn de plannen meer in detail uitgewerkt.'' ,,Wij zijn hier vanaf het begin fel op tegen geweest,'' vertelt het echtpaar De Groot uit Wijngaarden. ,,Maar we merken vandaag dat ze stinkend hun best doen om het landschap zo min mogelijk te schaden.'' De talrijke veiligheidsmaatregelen stellen veel bezoekers gerust. ,,Ik kan het als leek niet goed beoordelen, maar ik krijg de indruk dat ze op dat punt zo min mogelijk risico nemen,'' reageert mevrouw Kuiters uitWijngaarden. De Gasunie neemt het onbemande compressorstation in oktober in gebruik.

 

Bron: AD Drechtsteden – 20 juni 2011


« terug
Brons + Partners Landschapsarchitecten bv - Everwijnstraat 9 - 4101 CE Culemborg - T: (+31)345 534 765 - E info@bronsenpartners.nl - © 2023